Bier brouwen deel 1

Na een lange tijd wachten, tot het weer het eindelijk toeliet, zijn we eindelijk begonnen met bier brouwen!

Begin van dit jaar vierden we met z’n drieën onze verjaardagen, daar kregen we een blik om zelf bier te kunnen brouwen. Diabolo bier, vergelijkbaar met Duvel.

Simpel gezegd komt het er op neer dat je een blik met ‘siroop’ hebt en daar water, suiker en gist aan toevoegd, waarna het bier gaat worden.

Simpel gezegd, want er gaat redelijk wat werk aan vooraf. Sowieso moesten we de juiste materialen aanschaffen zoals gistingsvaten. Het kan ook in een normale emmer met deksel, maar wij hebben het idee dat het niet bij dit ene blik blijft.. 😉

Verder moet alles schoon en gedesinfecteerd zijn, we willen natuurlijk niet dat het bier door verkeerde bacteriën gaat mislukken.
img_20160918_193630

Heet water, suikerwater en het blik om op te warmen, drie pannen alleen al daar voor nodig. Goed begin 😉

img_20160918_194222

Na al het schoonmaakwerk en wanneer de siroop goed opgewarmd was kon dat het eerste gistingsvat in. De warme siroop liet de hele woonkamer naar warm roggebrood ruiken, op die manier wil ik wel vaker bier brouwen.

Bij de siroop moest het suikerwater en nog extra water worden toegevoegd om de siroop goed aan te lengen. Als laatste ging de gist erbij, maar daarvoor moest het mengsel goed afgekoeld zijn, naar onder de 25 graden. Dat duurde wel even.

Nu staat het vat in de kast, rustig te borrelen. In het begin is de gist heel actief, wat zorgt voor de nodige gassen, goed ventileren dus.

img_20160918_203546

Tijd om een aantal dagen/weken te wachten tot de laatste handeling met suiker en overschenken kan gebeuren voor het bottelen. Dit bier gist na op de fles, dus na deze eerste wachtperiode gaat het direct op de fles.

Na het bottelen moeten we nog een flinke tijd wachten (zo’n 6-8 weken minimaal), zoals het er nu uitziet kunnen we in november/december ons bier gaan proeven. Ik kan niet wachten!

Comments

comments

0
FIFA 17

Leave a Reply