Mijn eerste ontmoeting met minimaliseren

Sinds afgelopen juni heb ik geen werk meer (zelf ontslag genomen, daarover in een andere blog meer) en heb ik dus meer tijd thuis en meer tijd met mijzelf. Opruimen van het huis in het geheel staat al een hele lange tijd op mijn ToDo-lijst. We hebben een studeerkamer, maar daar zitten we nooit omdat er teveel spullen in staan. Alle post en andere belangrijke documenten liggen daar, verzamelingen, boeken, cd’s, hobby materiaal. Het ligt er al-le-maal (en meer..).

In de (ruim) vijf jaar dat we in dit huis wonen heb ik regelmatig een poging genomen tot opruimen. Maar verder dan 1 kastje, 1 lade of 1 doosje kwam ik niet. Achteraf gezien omdat ik niet wist hoe ik het daadwerkelijk moest aanpakken. Nu ik thuis ben en veel tijd om handen heb kan ik mij meer verdiepen in opruimen.

Via via kwam ik in aanraking met minimaliseren. Hoe precies weet ik niet meer, ik had wel eens van Marie Kondo gehoord en haar opruimtips, maar ik had er nooit iets mee gedaan, het leek weer een hype te zijn. Via Pinterest was ik op zoek naar opruimtips en organiseertips, kort gezegd hoe ik het beste kan opruimen en daardoor weer achter mijn bureau kan zitten. Dat ik in mijn slaapkamer in de ladekast kan zonder iets opzij te moeten schuiven. Hoe ik in de keuken zonder moeite bij al mijn spullen kan, zonder de halve kast leeg te moeten halen.

Naarmate ik verder kwam in dit proces zag ik in dat ik veel te veel spullen heb. Ik gebruik bij lange na niet alles wat ik heb. Sommige spullen staan alleen maar te staan, of staan zelfs in de weg. Minimaliseren (mooi woord met veel betekenis) kwam ik vaak tegen, mooie lege huizen en kamers met mooie spullen en vooral rust en kalmte. Die rust en kalmte wil ik in mijn eigen huis voor elkaar krijgen, lege oppervlakten en kasten met alleen de spullen die ik nodig heb en waar ik blij van word

Nu heeft minimaliseren niet alleen met ontspullen (nog zo’n mooi woord) te maken, maar meer met het zoeken naar de essentie binnen leven. The Minimalists omschrijven het als volgt: “minimalism is a tool used to rid yourself of life’s excess in favour of focusing on what’s important, so you can find happiness, fulfillment and freedom.” En dat is precies waar ik naar op zoek ben. Meer tijd en mogelijkheden voor ervaringen en mooie momenten dan alleen maar bezig te moeten zijn met het verplaatsen van, bekijken van, schoonmaken van en onbewust bezig zijn met spullen.

Begin augustus ben ik het boek van Marie Kondo (Opgeruimd!) gaan lezen, aan de hand daarvan ben ik een checklist gaan zoeken, die heb ik uitgeprint en ligt naast mijn bed met een pen. Zo kan ik afstrepen welke categorie ik al heb gehad. Ik ben begonnen met kleding, daarna met mijn boekenkast. Intussen heb ik het boek uitgelezen, is mijn kledingkast tot een mooi formaat geslonken en staan de overbodige boeken te koop. Alles wat ik niet verkoop zal uiteindelijk richting de kringloopwinkel gaan.

De keuken heeft de eerste ronde aan minimaliseren/konmari gezien, hier is onder andere een compleet servies voor vier personen verdwenen. (Want waarom zouden wij met z’n tweeën voor meer dan 10 man servies moeten hebben..? We hebben niet eens plek aan de eettafel voor zoveel mensen.) Eén servies in de kast is voldoende. Ik weet dat we nog teveel glazen en bekers hebben, maar ook hier is al veel van verdwenen. Nu past in elk geval alles ín de kasten, in plaats van ernaast in dozen..

Het gaat dus best lekker met minimaliseren, maar ik ben er nog lang niet. De lijst en de manier van opruimen bedacht door Marie Kondo is opbouwend, van makkelijke categorieën (kleding) naar de moeilijkste (memorabilia). Ik ben nog lang niet bij het stadium aangekomen dat ik memorabilia moet aanpakken. Eerst de keuken verder aanpakken, dan de badkamer en die papier bende in de studeerkamer. Volgens mij vergeet ik nu een aantal categorieën, maar dat zijn voor mij degene waar nu de focus op ligt.

Niets kopen is daarbij een essentie. Of eigenlijk, alleen kopen wat je nodig hebt. Gelukkig is dit iets wat bij Coen is aangeboren (lijkt het) en zal hij nooit iets kopen wat nutteloos is of iets is wat hem niet blij maakt. Ik daarentegen… Goede oefening voor mij 😉 Het lukt aardig goed om geen nutteloze dingen meer te kopen. Voor alsnog gaat er meer het huis uit dan dat er in komt.

Daarnaast ben ik al verder aan het kijken dan alleen ontspullen, hoe kan ik budgetten gaan gebruiken om mijn geld zo effectief en besparend mogelijk kan inzetten. Hoe kan ik tijd efficiënter indelen? Hoe kan ik geld besparen in huis? Hoe kan ik inkomen genereren met deze website? Hoe kan ik geld verdienen met de verkoop van alle spullen met waarde in huis die weg kunnen? Want zonder werk heb ik nu geen inkomsten behalve de onkostenvergoeding voor het lesgeven.

Ik heb veel vragen die ik hopelijk over een tijd (uit ervaring) kan beantwoorden. Hopelijk kan ik meer tips geven en meer uit ervaring vertellen over minimaliseren en het opruimen van mijn huis. Ik ben nog maar net begonnen en heb nog een hele lange weg te gaan voordat ik (en dat is mijn ultieme doel) snel en simpel mijn huis kan schoonmaken, schoon kan houden én gemakkelijk bij de spullen kan die ik nodig heb en waar ik blij van word. Zo maak ik meer ruimte voor ervaringen en herinneringen, in plaats van bezig te zijn met spullen.

Comments

comments

0
FIFA 17

Leave a Reply