Hoe begin je met ontspullen

Mocht je het nog niet hebben gedaan, dan moet je eerst het boek van Marie Kondo (Opgeruimd!) lezen. Haar boek staat vol met tips en inspiratie over het ontspullen en hoe zij tot haar KonMari methode is gekomen.

Hoe dan ook ben je op deze blog gestuit omdat je wellicht iets wilt doen met ontspullen, of je wilt er op zijn minst meer over weten. Ik kan je alleen vertellen wat ik tot zo ver heb gedaan, geleerd en hoe ik ben begonnen, dus wat tot nu voor mij heeft gewerkt, hopelijk heb je er iets aan.

Nadat ik je heb verteld over mijn eerste ontmoeting was de eerste stap al gezet, ik wilde ontspullen. Overal in huis, waar ik ook ben zie ik spullen. Oppervlakken zijn niet leeg, inclusief de vloer. Wat het heel lastig maakt om goed schoon te maken, stofzuigen kost altijd veel tijd, want ik moet vanalles verplaatsen. Niet alleen de meubels maar ook dozen, tassen en stapels tijdschriften (oeps…). Die tijdschriften kan ik opruimen, maar daarvoor moet ik eerst boven een plank in mijn boekenkast leegmaken, zodat deze daar kunnen staan. Ik heb namelijk een abonnement op de Flow, wat ik een geweldig tijdschrift vind (dat is het enige abonnement op een tijdschrift wat ik heb trouwens), maar om ze neer te zetten moet er eerst ruimte gemaakt worden (dus ontspullen ūüėČ ).

Kleding paste ook niet in de kledingkasten, we hebben één vaste kast met 5 deurpanelen, achter 1 paneel zitten planken en achter de andere 4 delen kan ik kleding ophangen. De planken waren vol met allerlei textiel, niet alleen kleding, maar ook beddengoed, sjaaltjes en kostuums. Het hang gedeelte was al redelijk leeg, omdat ik door het afvallen al veel kleding had weggedaan. De ladekast (Hemnes van de IKEA) was zo vol met ondergoed, sokken en handdoeken dat niet alles er in paste, waardoor ik geen haast had met wassen en er genoeg in de was bleef liggen om wel alles in de kast te passen (gek eigenlijk..).

De meest logische stap √©n de eerste stap die Marie Kondo aangeeft is kleding. Zij minimaliseert / ruimt op in categorie√ęn, waarbij de eerste kleding is. De checklist die ik gebruik geeft ook alle subcategorie√ęn aan zodat je zeker weten niets vergeet. Alle kleding die je hebt moet je op √©√©n stapel gooien en die ene grote stapel verdelen in twee stapels: houden en doneren. Je kunt nog √©√©n extra stapel maken: twijfel, voor kleding waar je nog niet zeker van bent of je het wilt houden of niet.

Elk kledingstuk of ding wat je in je handen pakt stel je dezelfde vraag over: word ik hier blij van? Zo nee, op de doneer of weggooi stapel. Zo ja, houden! Bij twijfel kan je de derde stapel maken.

In totaal heb ik een 10 zakken textiel weggedaan, 6 zakken in de eerste sessie na het afvallen (totaal 30 kilo!) en 4 in de tweede sessie (met de KonMari methode). Ik heb mij niet 100% aan de regels gehouden, ik heb ook beddengoed, theedoeken en handdoeken weggedaan. Maar toch, dat is al winst op de volgende fase. Ik heb nog een aantal kledingstukken uit de twijfel stapel gehouden, maar zelfs nu twijfel ik daar nog over. Misschien is dat wel een teken om ze toch weg te doen.

Intussen ben ik in de keuken beland met ontspullen en heb ik twee verhuisdozen weten te vullen. Ik kwam in de bijkeuken twee verhuisdozen tegen met spullen die ik snel had ingepakt en daar had neergezet. Achteraf gezien wist ik niet eens meer van de meeste spullen dat ik ze nog had. Veel daarvan kon blijven zitten in de doos, een aantal spullen heb ik weggegooid, één ding heb ik gehouden dat waren teenslippers waarvan ik toen niet wist wat ik er mee aan moest. Maar nu ik recent een paar oude teenslippers heb weggegooid en deze zo goed als nieuw waren, besloot ik ze toch te houden. Met de spullen die ik uit de keuken al heb kunnen minimaliseren zit ik op twee verhuisdozen vol voor een kringloopwinkel, ik weet nog niet welke kringloop ik blij ga maken met mijn spullen.

Zoals je ziet ga ik stap voor stap aan de slag, ik gebruik de richtlijnen van Marie Kondo en ik ben met deze enkele onderwerpen nu een paar maanden bezig. Denk niet dat dit in een paar dagen klaar is. Ik ben nog lang niet klaar en weet zeker dat het nog even gaat duren voor ik echt helemaal klaar ben, of voor ik alleen al op de helft ben met ontspullen. Zodra ik een heel eind ben komt er meer ruimte voor minimaliseren, dan zijn de spullen uit de weg en kunnen we echt op de essentie gaan focussen.

Comments

comments

0
FIFA 17

Leave a Reply