Kopen, kopen, kopen? Nee, nee, nee!

De maatschappij is gebaseerd op consumeren, kijk maar om je heen, overal reclame’s en uitingen dat je dingen moet kopen. Dat je dingen nodig hebt, dat je meer spullen moet aanschaffen. Superdeals, Bulken en Dol Dwaze Dagen zijn een paar van die slogans die iedereen kent en iedereen associeert met kortingen en kopen. Iets waar ik vroeger erg gevoelig voor kon zijn. Let wel, ik heb het hier over het kopen van spullen en niet boodschappen en essentiële producten om te kunnen leven.

Wanneer ik nu in de winkel loop, recent nog in de Hema, zie ik allemaal leuke spulletjes. Denk aan notitieblokjes, pennen, doosjes, servies, potten en meer. Vroeger zou ik één of twee dingetjes hebben opgepakt en meegenomen naar de kassa, want het is goedkoop, ziet er leuk uit en ik wil het op dat moment hebben. Op dat moment voelt het ontzettend goed om te kopen, je wordt er blij van (ik althans wel). Maar die ‘rush’ is kort, wanneer je thuis komt ben je nog steeds blij, maar na verloop van tijd wordt dat minder tot een punt waarop je niets bijzonders meer voelt bij dat ding.

Het kan uiteraard anders gaan, ik heb bijvoorbeeld een mooie Donald Duck collectie met hele mooie beelden. Daar word ik elke keer blij van wanneer ik ze zie, ik blijf ze mooi vinden en wat toevoegen aan mijn leven. Iets wat prima past binnen minimaliseren, want het is iets waar ík blij van word, maar er zijn hier in huis ook genoeg spullen waar ik niet blij van word.

Om nog even terug te komen op mijn collectie, ik heb heel veel kleine dingen waar Donald op afgebeeld staan, zoals etui’s, poppetjes, sleutelhangers, prenten en meer. Waarvan ik nu denk dat ik ze beter weg kan doen. Ik kan ze niet neerzetten, daar is het huis niet groot genoeg voor én het past niet in onze inrichting. Het staat al vijf jaar lang in dozen en ik moet er iets mee doen. Want dit is zonde. Ik wil op dit moment alleen de spullen houden waar ik blij van word, dat zijn de mooiste beelden en een enkel klein dingetje waar een herinnering aan zit of een bepaalde waarde heeft en toevoeging is voor de verzameling.

Wanneer ik iets zie wat een mooie toevoeging is op mijn verzameling (9 van de 10 keer iets tweedehands) dan denk ik er goed over na, zeker nu ik zonder werk zit is elke euro er één en geef ik liever niets uit. Wat betekende dat ik de laatste tijd niets voor mijn verzameling heb gekocht en nog steeds niets heb gekocht. Dat voelt goed.

Ik ben nog niet heel erg handig in budgetten en geld plannen voor elke maand en het jaar, maar ik kan wel zien wat mijn inkomsten en uitgaven doen. Het afgelopen halfjaar zijn mijn uitgaven gehalveerd. Een klein stukje komt door het splitsen van kosten omdat ik geen werk heb, maar ondanks dat koop ik geen dingen meer die ik niet nodig heb.

Wat heb ik dan wel nodig?

  • Boodschappen
  • Toiletspullen als ze op zijn (make-up, shampoo etc.)
  • Dierenbenodigdheden (voor de parkieten, garnalen en het konijn)

Doordat ik buiten deze categorieën eigenlijk niks koop bespaar ik veel euro’s, waardoor mijn uitgaven dus zijn gehalveerd. Voorheen kocht ik kleding, schoenen, tijdschriften, haakwol, papier en ik vergeet nu vast iets maar het was redelijk wat. Ik heb uiteraard een mobiel telefoonabonnement, verzekeringen en meer, maar daar keek ik altijd al naar de goedkope oplossing en of ik het nodig heb.

Als er iets bedacht wordt om wél te kopen, gaat dat weloverwogen en kijken we of het écht, écht nodig is. De laatste dingen die we gekocht hebben waren ter vervanging voor iets. Eén van die dingen is een keukenrasp, degene die we hadden was onhandig en begon onderaan te roesten, dus hebben we die vervangen voor een duurder, mooier en kwalitatief veel beter exemplaar.

Doordat er eigenlijk geen nieuwe spullen meer binnen komen en er veel spullen uit huis gaan krijgen we steeds meer ruimte en licht in huis en ik kan dat iedereen aanraden.

Comments

comments

0
FIFA 17

Leave a Reply