Netflix Tips – The Propaganda Game

Ik weet nog steeds niet goed hoe ik op deze documentaire moet reageren. Noord-Korea, het “afgesloten” land met hun eigen “anti-westerse” propaganda en heel veel mysterie. Want hoe werkt het binnen Noord-Korea, hoe denken de mensen en hoe zit het met hun leiders?

Het is een, vind ik, raar en zwaar onderwerp. Het gaat er tenslotte heel anders aan toe in Noord-Korea dan in de rest van de wereld, mensen betalen bijvoorbeeld geen belasting, ze hebben geen kosten voor hun woning, want die krijgen ze van de overheid en de manier waarop ze met elkaar en hun leiders omgaan is niet zoals wij dat gewend zijn.

De buitenstaander

Er is echter één aparteling in Noord-Korea, een Spanjaard die daarheen is verhuisd om voor de overheid te werken. Geboren Spanjaard, maar geadopteerd Noord-Koreaan. Zo noemt hij zichzelf. Hij is de connectie met de buitenwereld en kan de wereld laten zien hoe Noord-Korea is en dat wat zij doen dé manier is om te leven.

Tot voor ik The Propaganda Game had bekeken wist ik maar een paar dingetjes over Noord-Korea, nu weet ik zo veel meer en is het nog steeds niet goed te bevatten hoe het leven daar in elkaar steekt. Zijn er omgevingen in scène gezet? Zijn er acteurs gebruikt? Of zijn het allemaal authentieke mensen die door het dictatorschap zijn gehersenspoeld? Wat het ook is, voor de Noord-Koreanen is het de werkelijkheid en zullen ze allemaal hun leven geven voor hun vaders, hun leiders.

Onbegrijpbaar

Het is intussen twee weken geleden dat ik deze docu heb bekeken op Netflix, maar ik ben er nog steeds niet over uit wat ik nu precies heb gezien. Ik denk dat ik ‘m daarvoor misschien nog een keer moet bekijken. Of is het simpelweg voor ons nooit te bevatten..?

Je kunt de gehele documentaire hier kijken.

Mocht je na deze documentaire meer willen weten en de ervaring van een zomervakantie in Noord-Korea willen lezen? Dan moet je vooral deze blog lezen. Waarschuwing vooraf, je hebt er echt even voor nodig, want het is heel, heel, heel veel tekst.

Comments

comments

0
FIFA 17

Leave a Reply