Opgeruimd! – Marie Kondo

Ik heb teveel spullen, denk aan een kamer met teveel spullen en doe dat keer 3.. Ik denk dat ik nog meer heb dan dat.. Op het moment dat ik met mijn vriend ging samenwonen en dus ging verhuizen kwam ik erachter dat ik echt veel teveel spullen heb.

Al die spullen heb ik niet nodig, ik gebruik maar een fractie en van veel spullen weet ik niet meer dat ik het heb én als ik weet dat ik het heb, weet ik niet wáár het is. Tijd voor verandering!

img_20160312_183719Opruimen op eigen houtje

Omdat ik in de afgelopen 4 jaar een 30 kilo ben afgevallen had ik al een grote slag geslagen in mijn kledingkast, want veel kleding was inmiddels te groot geworden, in totaal ging mijn afgevallen gewicht de deur uit. Maar kleding en textiel is niet de enige categorie waar ik teveel van had.

Ook in de studeerkamer (die zo vol staat dat we er niet prettig kunnen werken..) had ik al behoorlijk wat opgeruimd aan papier en paperassen, maar het was nog niet genoeg. Wat moest ik doen om wél verder te komen?

Minimaliseren

Op Facebook kwam ik in aanraking met de term Minimaliseren. De manieren hoe je moest minimaliseren, waarom het goed voor je is en welke bronnen goede inspiratie zijn kwamen allemaal voorbij.

Ik ben lid geworden van een aantal Facebook-groepen die draaien om Minimaliseren. Daar heb ik al heel veel inspiratie opgedaan, mooie schone en lege huizen kwamen daar voorbij. Tips om juiste keuzes te maken voor jouw huis en spullen en welke vragen je jezelf moet stellen als je iets in je handen hebt, thuis of in de winkel.

Kort gezegd komt het er op neer dat je alles in en om je heen gaat minimaliseren tot de basis. Houd alleen dat over wat je nodig hebt en gebruikt. En zelfs dat kan nog minder zijn dan je in eerste instantie dacht. Minimaliseren is voor iedereen anders, al is de eerste stap die mensen zetten vaak het volledig opruimen van hun huis en zoveel mogelijk spullen weg doen die ze niet nodig hebben of waar ze niet blij van worden. Andere voorbeelden van minimaliseren zijn het welbekende consuminderen en de minder bekende tiny house movement (wonen in extreem kleine huisjes, het liefst zonder vaste standplaats).

KonMari

In deze Facebook groepen las ik steeds meer over Marie Kondo en haar boek Opgeruimd! Ik heb toen besloten het boek te gaan lezen, want als men het er zo veel over praat én er wordt gezegd dat het werkt, waarom niet? Baat het niet, dan schaadt het niet.

Het kostte mij twee dagen om het boek uit te lezen, ik had het makkelijk in één keer kunnen uitlezen trouwens, het is niet zo’n groot boekje. Marie Kondo vertelt in haar boek hoe zij de ontdekking tot opruimen heeft gedaan, wat haar problemen waren met opruimen én hoe ze al die problemen wist te tackelen met haar opruimmethode. Niet per ruimte, kastje of laatje. Maar per gehele categorie. Alle kleding, in plaats van alleen je sokkenla. Alle boeken, in plaats van die éne boekenkast. Alle sieraden, in plaats van dat ene doosje met oorbellen in de badkamer.

De voorbeelden die Marie in haar boek aanhaalt heb ik met open mond zitten lezen, maar ondertussen wist ik, dat ik ook zo zou kunnen zijn of zo kan reageren. Ongelooflijk wat spullen met een mens kunnen doen. Zolang je spullen in huis hebt waar je blij van wordt is er niets mis mee, maar er is toch altijd wel iets waar je niet blij van wordt, wat je dus zo kan wegdoen.

Opgeruimd!

Bijna… Althans de eerste categorieën zijn getackeld in huis. Kleding en boeken heb ik gehad, nu moet ik door met tijdschriften en andere papierwaren. Dan ben ik nog niet eens op de helft van wat er uitgezocht moet worden. Er zijn veel categorieën die uitgezocht moeten worden. Soms betrap ik mijzelf op het niet aan één categorie houden, maar toch ruimt het op en komt er steeds meer ruimte in huis.

Ik zie het boek als grote bron van motivatie en inspiratie. Opgeruimd! van Marie Kondo en haar KonMari methode hebben mij aan het denken gezet, maar het meest belangrijke heeft het boek mij aan het wérk gezet. Ik ben bewust en goed bezig om zoveel mogelijk overbodige spullen uit huis te krijgen.

Hulpmiddel

Om een beetje overzicht te houden tijdens het opruimen gebruik ik  deze checklist van Juju Sprinkles, erg handig en zo sla je écht niets over. Trouwens, Juju Sprinkles heeft nog meer handige blogs over de KonMari methode.

Ik heb ook nog twee video’s voor jou uitgezocht voor meer inspiratie, die kan je hieronder bekijken.

Have fun met de KonMari methode van Marie Kondo! 😉

 

Comments

comments

0
FIFA 17

Leave a Reply